Limfocyty

Rozmaz krwi

admin 27 października 2014 Aktualności, Morfologia krwi Brak komentarzy


Rozmaz krwi, zwany także rozmazem mikroskopowym lub ręcznym, jest bardzo często zlecanym przez lekarzy laboratoryjnym badaniem krwi. Badanie to polega na ocenie mikroskopowej białych, czerwonych oraz płytkowych krwinek. W czasie badania określa się również skład procentowy białych krwinek. Miano rozmazu nosi również barwiony i niebarwiony preparat mikroskopowy, którego używa się do wykonania badania.

Jak sama nazwa badania wskazuje, do jego wykonania używa się krwi (tak zwanej krwi pełnej) pobranej w warunkach laboratoryjnych od pacjenta. Do wykonania badania potrzebna jest niewielka ilość krwi. Istnieją dwie możliwości zrobienia rozmazu – bez antykoagulantu lub na antykoagulant. W pierwszym przypadku jest mowa o krwi natywnej i badanie musi być wykonane od razu po pobraniu krwi.
W przypadku pobrania krwi na antykoagulant, kiedy nie ma możliwości wykonania rozmazu natychmiast po pobraniu próbki, z badaniem także nie należy zwlekać, należy wykonać je najwyżej do trzech godzin od pobrania. W przeciwnym wypadku może dojść do sytuacji, iż komórki w rozmazie zostaną niewłaściwie ocenione. Naturalnie, najlepsze i najbardziej wiarygodne rozmazy otrzymać można ze wspomnianej krwi natywnej.

Do właściwego zrobienia rozmazu potrzeba dwóch szkiełek podstawowych, zwanych również szkiełkami przedmiotowymi. Jedno ze szkiełek musi mieść ścięte brzegi. Najpierw na szkiełko należy nanieść kroplę krwi, a następnie drugim szkiełkiem (tym ze ściętymi brzegami) odpowiednio rozmazać po pierwszym szkiełku. Jest to zabieg wymagający precyzji, ponieważ krew należy rozmazać trzymając szkiełko pod kątem 30 do 45º. Rozmaz powinien mieć długość około 3-4 centymetrów, czyli do 3/4 długości szkiełka podstawowego. W ten sposób uzyskany rozmaz jest suszony przez wykonanie kilku szybkich ruchów w powietrzu.

Podziel się z innymi !!!

Wstaw komentarz